Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Δραστηριότητα γνωριμίας σε ζευγάρια

«Βρίσκω το ζευγάρι μου»
τυπωμένες σε χρωματιστό και σκληρό χαρτί εικόνες ανθρώπων , σε δυο χρώματα (π.χ. γαλάζια και κίτρινα).Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Η δασκάλα μοιράζει με τυχαία επιλογή τα ανθρωπάκια στα παιδιά. Εξηγεί στους μαθητές ότι όταν αρχίσει η μουσική, όλα τα παιδιά κινούνται στο χώρο. 



Όταν όμως αυτή σταματήσει, το κάθε  παιδί θα πρέπει  να  βρει ένα  άλλο  παιδί  που να έχει ένα διαφορετικό χρώμα από το δικό του και να γίνει ζευγάρι. Τονίζει ότι θα πρέπει να είναι μόνο δυο παιδιά. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται δυο – τρεις φορές.



 Κατά την τελευταία επανάληψη τα ζευγάρια βρίσκουν έναν χώρο στην τάξη, που θα είναι το σπίτι τους (σε σημείο που να είναι στο οπτικό πεδίο της δασκάλας).Καλούνται επίσης, να καθίσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να βλέπει καλά ο ένας τον άλλο. 
«Μάθε ποιος είμαι»
Το παιχνίδι συνεχίζεται. Το ένα παιδί συμπληρώνει το ανθρωπάκι σύμφωνα με τις οδηγίες του δεύτερου παιδιού. Στη συνέχεια οι ρόλοι εναλλάσσονται.. Η δασκάλα θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στα οποία το ένα παιδί απαντά στο άλλο και αυτό με τη σειρά του ζωγραφίζει ανάλογα το ανθρωπάκι.
Η / ο εκπαιδευτικός εξηγεί το παιχνίδι στα νήπια:
Το κάθε ανθρωπάκι είναι ο φίλος σας. Αλλά δεν έχει ρούχα, μαλλιά ή μάτια. Εσείς θα τα σχεδιάσετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δίνει ο ένας στον άλλο.Δίνονται στα νήπια μαρκαδόροι με την εντολή να περιμένουν τις ερωτήσεις από τη δασκάλα. Οι ερωτήσεις μπορεί να έχουν την παρακάτω μορφή:
Πες στο ζευγάρι σου :
-Ποιό είναι το αγαπημένο σου χρώμα; Ζωγράφισε με αυτό τα ρούχα του φίλου σου (πάνω στο ανθρωπάκι)
- Τι χρώμα έχουν τα μαλλιά σου;
- Τι χρώμα έχουν τα μάτια σου;
-Με τι σου αρέσει να παίζεις;
Ποιο είναι το όνομά σου; (το κάθε παιδί μπορεί να αντιγράψει το όνομα από το καρτελάκι που γράφει το όνομα του ζευγαριού του, με όποιον τρόπο μπορεί. (Η νηπιαγωγός  προσφέρει τη βοήθειά της σε ορισμένα παιδιά που δυσκολεύονται περισσότερο).







Και ιδού το αποτέλεσμα!!!!!!! Όλα μας τα ζευγάράκια!!!!!



ΠΗΓΗ: Δραστηριότητες της Νηπιαγωγού Ράνιας  Ιατροπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου