Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

“STEM tale and Bee bot Challenge for Little Learners”Οι στόχοι του προγράμματος:
-Να αναπτύξουν υψηλού επιπέδου ικανότητες, όπως η επίλυση προβλήματος, η κριτική σκέψη, η αλγοριθμική προσέγγιση, η μεταγνωστική ικανότητα και να καλλιεργήσουν πνεύμα ομαδικής συνεργασίας.
-Να αναπτύξουν την ικανότητα κρίσης, λήψης αποφάσεων, να επιλύουν προβλήματα και να μοντελοποιούν τη γνώση με προγραμματιζόμενα παιχνίδια και με ανοιχτού τύπου λογισμικά και οπτικών γλωσσών προγραμματισμού προσαρμοσμένων στις ικανότητες των παιδιών 
-Να έρθουν σε επαφή με αναπτυξιακά κατάλληλες ρομποτικές συσκευές (BeeBot) και να εξοικειωθούν με αυτές

Διαδικασία της εργασίας:
-Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων με στόχο την εκμάθηση βασικών δομών προγραμματισμού με ή χωρίς τη βοήθεια υπολογιστή.
-Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων δραστηριοτήτων με παιγνιώδη χαρακτήρα, με τη βοήθεια γνωστού και αγαπημένου παραμυθιού. 
-Ανάπτυξη και  περιγραφή τεχνικών καταστάσεων που βασίζονται σε στοιχειώδεις γλώσσες εντολών, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση απλών εντολών, με τη βοήθεια προγραμματιζόμενων παιχνιδιών (BeeBot).
-Σχεδιασμός και ανάπτυξη οπτικών γλωσσών προγραμματισμού, προσαρμοσμένων στις ικανότητες των παιδιών μέσα από Περιβάλλοντα προγραμματισμού για μικρά παιδιά (Scratch)Τα συνεργαζόμενα σχολεία


Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Δραστηριότητες κώδικα χωρίς υπολογιστή
Coding activities without a computer

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουν τα παιδιά την κωδικοποίηση του υπολογιστή χωρίς υπολογιστή, καθώς πολλές προσεγγίσεις σκέψης και κωδικοποίησης μπορούν να γίνουν γνώση μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες εκτός οθόνης. Οι δραστηριότητες αυτές εισάγουν τους μαθητές στην Υπολογιστική Σκέψη μέσα από έννοιες όπως οι δυαδικοί αριθμοί, οι αλγόριθμοι και η συμπίεση δεδομένων καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διδάσκουν την Πληροφορική μέσω της εμπλοκής των παιδιών σε παιχνίδια και παζλ που χρησιμοποιούν κάρτες, σειροθέτηση, χρώματα.
Μερικές από τις δραστηριότητες αυτές:
κώδικας στην αποκριάτικη διακόσμηση
Κώδικας σε αποκριάτικα καπέλα
Κώδικας τα 3 γουρουνάκια: παιχνίδι -μοτίβα
κώδικας συμμετρίας
επανάληψη μοτίβων

Η Διδασκαλία των αντικειμένων σε σχέση με άλλα αντικείμενα, όπως πάνω / κάτω, πάνω / πίσω, μέσα / έξω, αριστερά / δεξιά, μέσα / έξω  προετοιμάζει τα παιδιά στην κατανόηση των θεμελιωδών εννοιών της κατεύθυνσης, της κίνησης και των οδηγιών. Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους να βοηθηθούν τα παιδιά να ακολουθήσουν τις οδηγίες, είναι να παίζουν παιχνίδια. Η ακολουθία οδηγιών είναι μια δεξιότητα που αποδεικνύεται χρήσιμη σε πολλούς τομείς.

Κώδικας προσανατολισμού: Τα παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες και τοποθετούν τα βελάκια στην σωστή κατεύθυνση
Τοποθετούν τα βελάκια ευθεία-δεξιά-αριστερά για να συνεχίσουν τη λογική σειρά του παραμυθιού "τα 3 γουρουνάκια" με εικόνες
βοήθησε το γουρουνάκι να βρει το σπίτι του
τα παιδιά παίζουν με το 'λαβύρινθο"
μετρούν κι αντιστοιχούν
χορεύουν σύμφωνα με τις οδηγίες του βίντεο "Αριστερό-Δεξί"
 και μετά στο φύλλο εργασίας

  κώδικας στην αυλή-κουτσό
τοποθετούν το σωστό αριθμό στην ιστορία
φτιάχνουν παζλ
Αντιστοίχιση: σπίτια-γουρουνάκια, πρώτα στον διαδραστικό πίνακα και μετά στο φύλλο εργασίας
τόσα μανταλάκια όσα και ο αριθμός και οι βούλες στις κούπες
Γωνιά STEM
δραστηριότητες κώδικα χωρίς Ηλ. Υπολογιστή
Χτίζοντας τα 3 σπιτάκια με διάφορα υλικά
λαβύρινθος σε φύλλο εργασίας
και μετά   κατασκευασμένος από τα παιδιά με βάση το χαρτί
τοποθετούν τα σωστά βελάκια για να συνεχίσουν την ιστορία

και το πρόγραμμα συνεχίζεται....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου