Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

eTwinning 2021-2022 "Κόκκινη κλωστή δεμένη...δεξιότητες γυρεύει"

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο eTwinning έργο «Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει» που θα υλοποιηθεί κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2021-22. Στο έργο συμμετέχουν παιδιά και εκπαιδευτικοί 40 σχολείων από όλη την Ελλάδα και με ενθουσιασμό ετοιμαζόμαστε να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε και να υλοποιήσουμε δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τα παιδιά και καλλιεργούν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Το έργο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» που αποτελούν μέρος του προγράμματος του Νηπιαγωγείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Στο έργο αυτό θα ασχοληθούμε με τα κλασικά παραμύθια, όπου οι ήρωες των παραμυθιών θα κληθούν να έρθουν πιο κοντά στην πραγματικότητα που ζούμε και να περάσουν μηνύματα οικολογικά, κοινωνικής ενσυναίσθησης κλπ και να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα (συνεργασία, επικοινωνία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα), δεξιότητες του νου(ρουτίνες σκέψης). Οι ήρωες των παραμυθιών θα αναθέτουν στα παιδιά κάθε φορά μια αποστολή κι αυτά θα αναζητήσουν τρόπους να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους, αλληλεπιδρώντας με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Το πρόγραμμά μας φιλοδοξεί να προάγει τη φιλαναγνωσία και παράλληλα την κριτική σκέψη, την ανάπτυξη της φαντασίας και την ενίσχυση γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών μας.

Το έργο δίνει έμφαση σε ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, στην παράλληλη χρήση συμβατικών μέσων διδασκαλίας και μέσων από το χώρο των ΤΠΕ και στην χρήση ποικιλίας τεχνικών και δραστηριοτήτων όπως η δημιουργία εννοιολογικών χαρτών κλπ.

ΣΤΟΧΟΙ

· Να εντοπίσουν και να κατανοήσουν την υπερβολή που υπάρχει στη σκιαγράφηση των ηρώων στα κλασικά παραμύθια, αλλά και την παρουσίαση ζώων με ανθρώπινα χαρακτηριστικά (ανιμισμός).

· Να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με συνομήλικους πέρα από τα όρια του σχολείου τους με τη χρήση των ΤΠΕ.

· Να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση.

· Να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι.

· Να χρησιμοποιούν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος.

· Να εισαχθούν στην αλγοριθμική και υπολογιστική σκέψη μέσα από δραστηριότητες ρομποτικής.

· Να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια για πειραματισμό και παραγωγή έργων.

· Να δώσουν άλλη διάσταση στα κλασικά παραμύθια τροποποιώντας τα με βάση την πραγματικότητα που βιώνουν.

· Να αναζητήσουν μέσα από τα παραμύθια αξίες, όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων και της φύσης, η ελευθερία κλπ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κάθε νηπιαγωγείο θα έχει ευελιξία στον τρόπο που θα επιλέξει να εργαστεί ανάλογα με την σύνθεση της ομάδας, τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις εμπειρίες τους. Το παραγόμενο υλικό (ζωγραφιές, ιστογράμματα, παρουσιάσεις, βίντεο κλπ) που θα προκύπτει στην πορεία υλοποίησης, θα αναρτάται στο twinspace του έργου έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ροή και ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή ιδεών. Επιπλέον θα υπάρχει πιο άμεση τακτική επικοινωνία των συνεργατών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Γνωριμία σχολείων και μαθητών. Αναζήτηση τίτλου έργου και δημιουργία μασκότ και λογότυπου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Γνωριμία με τα μέρη του υπολογιστή, εισαγωγή στον προγραμματισμό, Ρομποτική, Συμμετοχή στην εβδομάδα κώδικα, (Δημιουργώ και Καινοτομώ, Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Δικαιώματα (Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ: Προστασία της φύσης (Φροντίζω το Περιβάλλον)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ: Ασφάλεια (Ζω καλύτερα – Ευ ζην)

ΙΟΥΝΙΟΣ: Αξιολόγηση και διάχυση.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ως τελικό προϊόν του έργου προβλέπεται η δημιουργία ενός συνεργατικού παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά. Κάθε νηπιαγωγείο θα συνεχίσει την ψηφιακή ιστορία, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του έργου και του σχολείου και θα παρουσιαστεί στους γονείς σε ανοιχτή εκδήλωση που θα οργανωθεί για το σκοπό αυτό και να δημοσιοποιηθεί περεταίρω σε Μ.Μ.Ε και σχολικές εφημερίδες. Επίσης, θα δημιουργηθούν συνεργατικές αφίσες, λογότυπο, παραμυθοτράγουδο και επιτραπέζια παιχνίδια με τη συμμετοχή όλων των σχολείων και τα σχολεία θα συμμετέχουν σε δράσεις ρομποτικής (code week), WRO HELLAS και δράσεις του bravo school και όλες οι δράσεις θα κοινοποιηθούν στους γονείς και τη τοπική κοινωνία.

Την πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση συνεργατών είχαμε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 για να συζητήσουμε για την οργάνωση και πορεία του έργου μας. Ευχόμαστε καλή συνεργασία και στέλνουμε την αγάπη μας στους συνεργάτες μας! Ευχαριστούμε τις ιδρύτριες του έργου κ. Ανθή Ζήση και Ελισσάβετ Κωνσταντοπούλου για την πρόσκληση στο έργο.



Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Εθνική Ετικέτα Ποιότητας του eTwinning έργου μας «Let s Play every day»!!!

Με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας βραβεύτηκε το eTwinning έργο μας με τίτλο «Let s Play every day»!!! Συγχαρητήρια στους μικρούς μας μαθητές που κατάφεραν αυτό το αποτέλεσμα μέσα στις αντίξοες συνθήκες καραντίνας και μας έκαναν όλους υπερήφανους!!! Ευχαριστώ πολύ τους αξιόλογους συνεργάτες μου, αλλά και τους γονείς για την πολύτιμή τους βοήθεια στην εξ αποστάσεως υλοποίηση του έργου, ώστε να καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε!!!






Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

 Η 13η του Σεπτέμβρη έφτασε και το σχολικό ταξίδι ξεκινά. Άλλος ένας κύκλος παιχνιδιού,  μάθησης και γνώσης θα κάνει την αρχή του. Ευχόμαστε σε όλους μας, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, υγεία και δύναμη για μια όμορφη, χαρούμενη, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά,  γεμάτη χαρές και επιτυχίες!!!

Έτοιμοι ;;;;;

Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας στον Μαγικό κόσμο του Νηπιαγωγείου!!!!!!!!!!!!!!!!!


ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!