Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Άγιος Δημήτριος,28η Οκτωβρίου 1940, η Γιορτή της Σημαίας

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου γιορτάζει ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Δημήτριος.Μαζί του γιορτάζει και το  Πλαγιάρι μας  τον προστάτη του.Είδαμε   την εκκλησία του Πλαγιαρίου μέσα από μια υπέροχη βιντεοπαρουσίαση του κ. Κωστή Καρανικόλα.

πατήστε Άγιος Δημήτριος Πλαγιαρίου 

Είδαμε την εκκλησία της Θεσσαλονίκης ,
εικόνες του Αγίου που βρίσκονται στην εκκλησία της Θεσσαλονίκης


και η κρύπτη μέσα στην οποία πιθανότατα μαρτύρησε ο Άγιος

Κάναμε την κατασκευή μας, τον Άγιο Δημήτριο στο Λευκό Πύργο.
(την ιδέα πήραμε από την φίλη Αριάδνη)












    Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου Μιλήσαμε και είδαμε βίντεο και εικόνες για το έπος του !940. Για το ιταλικό υποβρύχιο, που τορπίλισε το ελληνικό πολεμικό πλοίο Έλλη  στην Τήνο, στις 15 Αυγούστου του 1940. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, οι Ιταλοί έστειλαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα.Ο Μεταξάς απάντησε ΟΧΙ   και κήρυξε γενική επιστράτευση. Ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων ξεκίνησε και φωνάζοντας «αέρα» απωθούσαν  τους Ιταλούς πάνω στα Αλβανικά βουνά. Οι συνθήκες δύσκολες, χιόνι, κρύο, χωρίς φαΐ, χωρίς όπλα, αλλά με ψυχή!!! Μιλήσαμε για το ρόλο των γυναικών στο πόλεμο και τις δυσκολίες που συναντούσαν. Έπλεκαν φανέλες  για τα παλικάρια τους, μετέφεραν πολεμοφόδια και τρόφιμα, βοηθούσαν τους τραυματίες…. Στη συνέχεια οι Γερμανοί κατέφθασαν στην Ελλάδα με τανκς και πολυβόλα.... Μιλήσαμε για τη Σοφία Βέμπο, που με τα τραγούδια της έδινε δύναμη και κουράγιο στους αγωνιστές μας!!!

   Οι  μικρές ηλικίες  δεν μπορούν να αντιληφθούν τόσο δύσκολες έννοιες, όπως ο πόλεμος και η ειρήνη.Στο Νηπιαγωγείο, διαβάζουμε διάφορα εικονογραφημένα παραμύθια με συμβολικά «αντιπολεμικό» περιεχόμενο.Έτσι διαβάσαμε "το κανόνι της Ειρήνης".
   Είδαμε και μια πολύ ωραία ταινία – animation με απίστευτα γραφικά και χωρίς λόγια, που ευαισθητοποιεί τα παιδιά ενάντια στον πόλεμο…
«Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι» (δείτε το πατώντας στον τίτλο)

Κατασκευάσαμε το παζλ της ειρήνης




Το πατρόν είναι από την φίλη Αριάδνη

Μιλήσαμε  για τη σημαία μας ,την ιστορία της, τα χρώματά της, διαβάσαμε την ιστορία το"Ασπρογάλανο πανί", (της Γαλάτειας Σουρέλη) από το Ανθολόγιο της Α' και Β' Δημοτικού, προκειμένου να ακούσουμε μία άποψη για τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. 

   Από πού πήρε το χρώμα της η ελληνική σημαία;


 Έτοιμες και οι δικές μας Ελληνικές σημαίες!!!!

2 σχόλια:

  1. Για μία ακόμη φορά, καταπληκτική δουλειά! Ο Δημήτρης μου ζήτησε να τον πάω στη φυλακή του Αγίου Δημητρίου! Καλή επιτυχία στη γιορτούλα σας, εύχομαι όλα τα παιδάκια να πουν τα ποιήματα και τα τραγούδια τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας...
    Εμείς εδώ και μια εβδομάδα ζούμε με την Βέμπο στο σπίτι μας!
    Είμαι σίγουρη πως και η γιορτή που ετοιμάζετε θα είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή