Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Συνεργατικό πρόγραμμα eTwinning «Στη Χώρα των Παραμυθιών και των Ψηφιακών Εφαρμογών»

Ένα νέο πρόγραμμα eTwinning ξεκίνησε στο σχολείο μας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Πλαγιαρίου, μαζί με τα Νηπιαγωγεία Χαιρώνειας, 13ο Ρεθύμνου, 2ο και 4ο Φαρσάλων, 4ο Διδυμοτείχου και 20ο Κατερίνης. Το πρόγραμμα έχει τίτλο  «Στη Χώρα των Παραμυθιών και των Ψηφιακών Εφαρμογών» και αφορά τη συγγραφή μιας ιστορίας, που θα ταξιδέψει από Νηπιαγωγείο σε Νηπιαγωγείο. Η ιστορία μας λέγεται: «Ένα μαγικό ραβδί! Ποιος απ” όλους θα το βρει;
Το σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον θέλει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο εργαλείο της διαδικασίας της μάθησης, συμβάλλοντας στην αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών, την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής και την αύξηση του βαθμού κατανόησης των μαθημάτων και της επίτευξης του προσδοκώμενου μαθησιακού αποτελέσματος ενώ η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και η ενίσχυση της σχέσης παιδιού- βιβλίου θα βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το παραμύθι, που αποτελεί μια πρώτη επαφή με το χώρο της λογοτεχνίας , και να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στο διάβασμα.
Συνεργάτες:13 Νηπιαγωγοί από 7 Νηπιαγωγεία


ΣΤοΧΟΙ toy προγραμματοσ

-Να εξοικειωθούν με το ενεργητικό και διερευνητικό μοντέλο μάθησης.
-Να συνεργάζονται σε ομάδες για την παραγωγή κάποιου έργου και να παίρνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές. 
-Να πειραματισθούν με τα «εργαλεία» ελεύθερης σχεδίασης και τα έτοιμα σχήματα για να κάνουν δικές τους συνθέσεις.
-Να χρησιμοποιούν κατάλληλα λογισμικά για την υλοποίηση δραστηριοτήτων και να εξοικειωθούν με το πληροφορικό περιβάλλον τους (π.χ. λογισμικό παρουσίασης, επεξεργασίας κειμένου, εικαστικής έκφρασης και διαδικτύου).
-Να παράγουν πολυτροπικές πληροφορίες. 
-Να αναπτύσσουν δεξιότητες ψηφιακών γραμματισμών.
-Να εξοικειωθούν με το βιβλίο και την ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών και να αναπτύξουν την ικανότητα κριτικής και δημιουργικής σκέψης και συνεργασίας.


ΔΙΑΔΙΚΑΣιΑ Του προγραμματοσ
-Ψηφίζουμε το αγαπημένο μας παραμύθι, από την παραμυθοχώρα και παίζουμε με αυτό    
-Δημιουργούμε την δική μας συνεργατική ιστορία
-Δημιουργούμε ψηφιακό άλμπουμ
-Δημιουργούμε παιχνίδια σε περιβάλλον web 2.0
-Ζωγραφίζουμε και βαπτίζουμε την νεράιδα συνεργατικά
-Δημιουργούμε την αφίσα του έργου μας

ΑΝΑΜΕΝοΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛεΣΜΑΤΑ

-Κατάκτηση της γνώσης σε συνθήκες δημιουργικής εργασίας και ανάδειξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών, απόκτηση υπευθυνότητας μέσα από τη συλλογική εργασία, την έρευνα και την κριτική σκέψη.

-Ανάδειξη της σημασίας και της αποτελεσματικότητας στη χρήση των τεχνολογιών web 2.0 στην εκπαιδευτική πράξη.                                              

-Ανάπτυξη ικανοτήτων συνεργασίας
Το logo του έργου μας 
(δημιουργήθηκε από τα παιδιά όλων των νηπιαγωγείων μαζί με το παραμύθι)Στην αρχή έγινε η γνωριμία των σχολείων κι εμείς παρουσιάσαμε το Νηπιαγωγείο μας στα συνεργαζόμενα σχολεία, μέσα από  ένα πόστερ!!!!Δημιουργία παραμυθοχώρας από κάθε σχολείο και ανάρτηση σε padlet:

Η δικής μας παραμυθοχώρα

Το Συνεργατικό μας padlet 

"Στη Χώρα των Παραμυθιών"Με τη χρήση του  web.2 εργαλείου linoit, 
ανεβάσαμε μια φωτογραφία από το εξώφυλλο του αγαπημένου παραμυθιού της τάξης μας, φιλοτεχνημένο από τα παιδιά, προκειμένου να δημιουργήσουμε τη "βιβλιοθήκη" με τα προτεινόμενα παραμύθια, που μετά διαβάστηκαν σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία.

  Στη συνέχεια  ψηφίσαμε το δημοφιλέστερο με τη χρήση του AnswerGarden. 

Με το αγαπημένο παραμύθι όλων "Ο λαγός και η χελώνα", προτάθηκε μια δραστηριότητα που υλοποιήθηκε σε όλα τα Νηπιαγωγεία μας
(Λαγοχελωνοδρομίες).

Ακολούθησε η συνεργατική δραστηριότητα του αγαπημένου μας παραμυθιού " Ο λαγός και η χελώνα"

Συνεργατική ζωγραφική με θέμα τη Νεράιδα των παραμυθιών με τη χρήση του Colorillo σε live event

Η δημιουργία της Νεράιδας του παραμυθιού στο youtube


Το όνομα της Νεράιδας.
Προτάσεις μέσα από το chat LearningApps και ψηφοφορία σε live event
Δημιουργήθηκε μια σελίδα με όνομα"Ψηφιακή Βιβλιοθήκη"'όπου εκεί αναρτήθηκαν από όλα τα νηπιαγωγεία χρήσιμα links για online παραμύθια.

Και επειδή έφτασε το Πάσχα δημιουργήσαμε τη σελίδα "Το Πάσχα μέσα από το παραμύθι" και τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους άρεσε από αυτά τα παραμύθια.
Τα νήπια του 2ου Νηπιαγωγείου Πλαγιαρίου ζωγράφισαν τα Πασχαλινά online 
παραμύθια:
 "To αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα"

 "Τα αυγά και τα πασχάλια" 

"Ο Πρασινοπασχαλιάς

Δημιουργία παιχνιδιών και παζλ  από τα συνεργαζόμενα σχολεία με τη χρήση LearningApps, power point, jigsawplanet
Τα παιχνίδια που δημιουργήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας, για να τα χρησιμοποιήσουν τα συνεργαζόμενα Νηπιαγωγεία, όπως κι εμείς χρησιμοποιήσαμε τα δικά τους

-Παιχνίδι με το LearningApps
Ο λαγός και η χελώνα
-Μια παραμυθένια ιστορία σε power point
Μια ωραία δραστηριότητα για την καλλιέργεια της φαντασίας και την ανάπτυξη του προφορικού λόγου. Τα παιδιά μετακινούν τις εικόνες στις διαφάνειες και φτιάχνουν τη δική τους ιστορία. Στη συνέχεια την αφηγούνται στους συμμαθητές τους.

Το περιεχόμενο του αρχείου
Τα παιδιά δημιουργούσαν τη δική τους παραμυθένια ιστορία χρησιμοποιώντας το αρχείο power point
Η Νεράιδα της μέρας
Η Νεράιδα της νύχτας
και μετά αποφάσισαν να τα κάνουμε 
-παζλ
Η Νεράιδα της μέρας

Η Νεράιδα της νύχτας
 Κάναμε παζλ το αποτέλεσμα του collorilo
Η συνεργατική Νεράιδα των παραμυθιών
 και ένα ψηφιακό βιβλίο που μας άρεσε
Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξοΞεκινήσαμε να γράφουμε στο meetingwords μια συνεργατική ιστορία: "Ένα μαγικό ραβδί! Ποιος απ'όλους θα το βρει;" (ξεκινάει το ένα σχολείο την ιστορία και συνεχίζει το επόμενο.....)
και ολόκληρη η ιστορία

Αποφασίσαμε να το κάνουμε και χειρόγραφα με εικονογράφηση από τα παιδιά του κάθε σχολείου

Το παραμύθι μας ταξιδεύει κι εμείς σημειώσαμε στο χάρτη και γράψαμε τις πόλεις των φίλων μας, από τις οποίες θα περάσει!!!!
Ξεκίνησε η συγγραφή από το 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας και το μαγικό κουτί συνέχισε το ταξίδι του και πέρασε από όλα τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία.
Ώσπου έφτασε στον τελικό του προορισμό, στο νηπιαγωγείο μας!!! 
Ένα κουτί που πραγματικά μας μάγεψε!!!
Τα παιδιά με πολλή χαρά το υποδέχτηκαν.Το διαβάσαμε και στη συνέχεια το ολοκληρώσαμε με τις υπέροχες ιδέες των παιδιών!!!

Έτοιμο και το δικό μας κομμάτι!!! Η συνεργατική μας ιστορία ολοκληρώθηκε!!!! Ευχαριστούμε τα παιδιά όλων των συνεργαζόμενων Νηπιαγωγείων για το υπέροχο αποτέλεσμα που μας πρόσφεραν!!!
Το βίντεο κλιπ της δραματοποίησης, το μοιράσαμε στους γονείς των παιδιών. (Λόγω προσωπικών δεδομένων δεν ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα)

Η δική μας ΝεράιδαΟλοκλήρωση της συνεργατικής μας ιστορίας και δημιουργία ψηφιακού βιβλίου στο storyjumper 
storyjumper

Για να ενημερώνονται οι γονείς από την αρχή του έργου, δημιουργήσαμε και οργανώσαμε τη  γωνιά ενημέρωσης των γονέων


Έγινε μια πρώτη παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς

Μια δεύτερη παρουσίαση σε συνδυασμό με αφήγηση παραμυθιού 

Όταν ολοκληρώθηκε το έργο έγιναν προτάσεις μέσα από το TodaysMeet από όλες τις συνεργάτιδες Νηπιαγωγούς, για τον τρόπο αξιολόγησής του
και αποφασίστηκε να γίνουν 2 ερωτηματολόγια ένα για τα παιδιά και ένα για τους εκπαιδευτικούςΣυμμετείχαν στην αξιολόγηση 105 παιδιά από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία.
Από μια προσεκτική ματιά συνολικά των αποτελεσμάτων πρόκειται για ένα πολύ πετυχημένο έργο. Σύμφωνα με αυτά η δομή του έργου έχει ικανοποιήσει τα ενδιαφέροντα των παιδιών και έχει πραγματοποιήσει πολλές από τις ιδέες των παιδιών (ιστόγραμμα popplet στην σελίδα Ιδέες των παιδιών)! Τα παιδιά δείχνουν  στο σύνολο τους πολύ ευχαριστημένα με όλα όσα έγιναν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το ταξιδιάρικο συνεργατικό παραμύθι τους άρεσε και τους έφερε την ζητούμενη επαφή με τα άλλα παιδιά του έργου. Όπως επίσης τους άρεσαν τα παιχνίδια και η συνεργατική ζωγραφική με την βοήθεια των ψηφιακών μέσων. Και ενώ οι αγώνες του λαγού με την χελώνα, βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις τους, θα ήθελαν κι άλλα παιχνίδια, ζωγραφική και παραμύθια, πράγματα που θα ικανοποιούνταν αν ήταν μεγαλύτερης διάρκειας το πρόγραμμα. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως  ένα σημαντικό ποσοστό βέβαια δηλώνουν πως δεν έχουν κάτι άλλο να προτείνουν.
Το μόνο που αποδεικνύεται  να μην έχουν λάβει όσο επιθυμούν τα παιδιά είναι η επαφή με τους συνομήλικους τους, πράγμα που οφείλεται στην γεωγραφική απόσταση, που ίσως όμως να μπορούσε να επιλυθεί με περισσότερες τηλεδιασκέψεις  και γενικά με  μεγαλύτερη εικονική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές όμως τα παιδιά έδωσαν ένα πολύ ενθαρρυντικό κι ηχηρό μήνυμα μέσω του ερωτηματολογίου, που τους δόθηκε, πως το έργο τους άρεσε πολύ, πράγμα που μας κάνει όλες πολύ περήφανες για την δουλειά μας!

(Tα αποτελέσματα και ο σχολιασμός του ερωτηματολογίου των νηπίων είναι της Δέσποινας Δουκέρη)

Και η φόρμα αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου: 

-Σε παρουσίαση στους γονείς
-στα κοινωνικά δίκτυαΕυχαριστούμε πολύ όλες τις συναδέλφισσες Νηπιαγωγούς για την όμορφη και δημιουργική συνεργασία!!Ήμασταν ένα υπέροχο team!!!Ήταν μια υπέροχη παραμυθένια εμπειρία!!!!!
Καλό Καλοκαίρι!!!

Στις 24/9/2017 έφτασε και η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας

Συγχαρητήρια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς!!!!

1 σχόλιο: