Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Europe Code Week-Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα 2018
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε. Η εβδομάδα του κώδικα της ΕΕ εντάσσεται στα πλαίσια ενός παγκόσμιου κινήματος, που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων μέσω του προγραμματισμού. Μέσα από το σύνθημα “Όλοι μπορούμε να προγραμματίσουμε” γίνεται προσπάθεια ο προγραμματισμός να γίνει  περισσότερο κατανοητός και προσιτός σε όλους και κυρίως στα παιδιά.Να γίνει δηλαδή  ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να περιγράφουν  τις ιδέες τους με κώδικα. Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει εφέτος σε αυτή τη γιορτή μετά από το περσινό βραβευμένο e-twinning πρόγραμμά μας  "STEM tale and Bee bot Challenge for Little Learners"
            Οι μαθητές μας θα πειραματιστούν και θα προγραμματίσουν τη Βeebot, τη μκρή μέλισσα που ήδη διαθέτουμε! Μπορείτε να βρείτε την συμμετοχή του σχολείου μας ακολουθώντας τον σύνδεσμο              https://codeweek.eu/view/193334/rompotikh-basikes-gnwseis-programmatismoy-texnh-kai-dhmioyrgikothta     Επιλέγοντας Map θα οδηγηθείτε στον Ευρωπαϊκό χάρτη με όλα τα σχολεία που συμμετέχουν. Ας παίξουμε προγραμματίζοντας!

Ξεκινήσαμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (code week) με παιχνίδια.
Ξεκινήσαμε μιλώντας για τη ρομποτική στη ζωή μας. Γίναμε ρομπότ. Κινηθήκαμε σαν ρομπότ. Πως λειτουργούμε;
Πρώτος στόχος να κατανοήσουν τα παιδιά πως ένα ρομπότ μπορεί να κάνει μόνο ότι έχουμε προγραμματίσει. Προγραμματίζουμε τα παιδιά  ρομπότ να κινούνται μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και τις θέσεις στο χώρο.
 Το επόμενο παιχνίδι ήταν πάνω σ΄ένα πλέγμα που δημιουργήσαμε, τα παιδιά έκαναν διαδρομές με βελάκια για να βρουν τη διαδρομή του παραμυθιού "Τα 3 γουρουνάκια" αναζητώντας το κάθε παιδί μια διαφορετική διαδρομή. Τα παιδιά-ρομπότ κινήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες των άλλων παιδιών.
  

Αφορμή το αγαπημένο παραμύθι «τα 3 γουρουνάκια» και το παιδί ρομπότ περπατούσε σύμφωνα με τις εντολές ενός παιδιού στις κωδικοποιημένες εικόνες.Δραστηριότητες κώδικα χωρίς χρήση υπολογιστή, στον διαδραστικό πίνακα και μετά σε φύλλο εργασίας
"Τα 3 γουρουνάκια" και η Beebot
 Παιχνίδια κώδικα


 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου