Για την υλοποίηση του προγράμματος ακολουθούμε κατά ένα μεγάλο μέρος"ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ",συγγραφή Νάντια Κουρμούση, επιστ. επιμέλεια Βασίλης Κούτρας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας, το οποίο αφορά σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τα σημερινά παιδιά: πώς να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την αυτοεκτίμησή τους και να καλλιεργήσουν δεξιότητες ατομικές, όπως αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, αντίσταση στην επήρεια των ΜΜΕ, ικανότητες εκτίμησης καταστάσεων, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, αλλά και κοινωνικές, όπως ικανότητες άρνησης και διαπραγμάτευσης, ικανότητα αποφυγής συγκρούσεων και δεξιότητες δόμησης και διατήρησης σχέσεων.
Στρατηγικές του προγράμματος «Βήματα για τη Ζωή»
Οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα, για να επιτύχει τους στόχους του είναι:
20/11/2014
Φτάσαμε λοιπόν στη στιγμή επιλογής του 1ου βοηθού.Ετοιμάσαμε το κουτί του βοηθού, με οδηγίες για τους γονείς
Στρατηγικές του προγράμματος «Βήματα για τη Ζωή»
Οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα, για να επιτύχει τους στόχους του είναι:
- Το πρότυπο του ενήλικα: Τα παιδιά μαθαίνουν από τους ενήλικες πώς να γίνουν ενήλικες.
- Η θετική ενίσχυση: Η θετική ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών από τους ενήλικες αλλά και από τους συνομηλίκους των παιδιών, αποτελεί κίνητρο για επανάληψή τους.
- Η ενεργητική ακρόαση: Η άσκηση ενεργητικής ακρόασης από τον εκπαιδευτικό διευκολύνει την επικοινωνία με τον μαθητή και βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβληματικών καταστάσεων.
- Η κλήρωση και η τυχαία επιλογή: Οι δημοκρατικές διαδικασίες επιλογής γίνονται αποδεκτές από όλους και καλλιεργούν κλίμα ασφάλειας και ισότητας.
- Οι ιστορίες με τις ανάλογες εικόνες (Story telling): Η συζήτηση πραγματικών περιστατικών καθημερινών προβλημάτων έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή από τις νουθεσίες και το διδακτισμό.
- Ο καταιγισμός ιδεών (brain storming) και η συζήτηση: Όλα τα παιδιά μπορούν να έχουν γνώμη πάνω στα διάφορα θέματα και όλων η γνώμη πρέπει να ακούγεται με σεβασμό.
- Ο διάλογος και η γενικότερη συλλογιστική του: Ο σκοπός του διαλόγου δεν είναι να επιβληθούν απόψεις, αλλά να καθοδηγηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη ανεξάρτητης και κριτικής σκέψης.
- Η επιχειρηματολογία (debate): Η κατάκτηση της επιχειρηματολογίας ως δεξιότητας, δεν βοηθάει μόνο την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση, αλλά αποτελεί και πολύτιμο εφόδιο για την κατοπινή επαγγελματική και κοινωνική ζωή των παιδιών.
- Η αυτοπαρουσίαση από τα παιδιά: Οι σχολικές επιδόσεις, αλλά και η επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη απαιτούν από τα σημερινά παιδιά να μάθουν να «εκθέτουν» αλλά και να προβάλλουν τον εαυτό τους.
- Τα Παιχνίδια Ρόλων: Η αναπαράσταση ενός προβλήματος, ειδικά όταν ένα παιδί περνάει και από τους δύο ρόλους -του θύτη αλλά και του θύματος-, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.
- Η σύνδεση με το Αναλυτικό αλλά και με το Κρυφό Πρόγραμμα: Η σύνδεση των εννοιών και του λεξιλογίου τους, καθώς και των δεξιοτήτων του προγράμματος με το Αναλυτικό αλλά και με το Κρυφό Πρόγραμμα (ήθος και κουλτούρα του σχολείου που αποτυπώνεται σε κάθε ώρα που δεν είναι ώρα διδασκαλίας) αποτελεί σημαντική στρατηγική για τη μεταφορά της μάθησης και για τη γενίκευσή της.
- Η καλλιτεχνική έκφραση: Βοηθά τα παιδιά όχι μόνο στην κατανόηση, αλλά και στη δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων.
- Η συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά (ομάδες): Πρόκειται για τη δημιουργική επίλυση διαφωνιών, το μοίρασμα ιδεών, τη δημιουργικότητα και την αίσθηση των κοινών στόχων.
- Η συνεργασία με τους γονείς: η συνεργασία του εκπαιδευτικού με την οικογένεια των μαθητών είναι καθοριστική για τη γενίκευση της μάθησης των δεξιοτήτων από τους μαθητές, καθώς και για τη μεταφορά της κατακτημένης γνώσης στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.
- Η αλληλοϋποστήριξη εκπαιδευτικών μέσα από ομάδες: Οι ομάδες συζήτησης βοηθούν όχι μόνο στην περεταίρω διερεύνηση προβλημάτων που τυχόν προκύπτουν στις τάξεις, αλλά δρουν και ενισχυτικά στην αντιμετώπιση προσωπικών δυσκολιών των εκπαιδευτικών.
20/11/2014
Φτάσαμε λοιπόν στη στιγμή επιλογής του 1ου βοηθού.Ετοιμάσαμε το κουτί του βοηθού, με οδηγίες για τους γονείς
τα κουτάκια "έγινα βοηθός" και "δεν "έγινα βοηθός" έχουν χαρτάκια με τα ονόματα των παιδιών
Μεσα στο κουτί του βοηθού βάλαμε ερωτηματολόγια, που θα συμπληρωθούν από τους γονείς με τη συμμετοχή των παιδιών
Στον πίνακα του βοηθού, θα αναρτούμε τα υλικά και τις φωτογραφίες που θα θα φέρνει ο κάθε βοηθός.Και πρώτος βοηθός μετά από κλήρωση από το κουτάκι "δεν έγινα βοηθός" αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Π.
Την Τρίτη ο Κωνσταντίνος έφερε το κουτί με τα πράγματά του και μας τα παρουσίασε
Μετά μάθαμε για τις φιλοφρονήσεις και πώς να τις κάνουμε.Τα παιδιά έκαναν φιλοφρονήσεις για τον Κωνσταντίνο και τις καταγράψαμε.
Παίξαμε το πρώτο παιχνίδι ρόλων κάνοντας φιλοφρονήσεις ανάλογα με την περίσταση στην οποία βρισκόμασταν
Την Πέμπτη ήρθε η μητέρα και ο αδερφός του Κωνσταντίνου και παρουσίασαν τον Κωνσταντίνο με φιλοφρονήσεις.Στο τέλος της μέρα ο Κωνσταντίνος διάλεξε τον επόμενο βοηθό.Είναι η Αποστολίνα η οποία πήρε το κουτί του βοηθού για να το φέρει τη Δευτέρα γεμάτο εκπλήξεις!!!!
Ιδέες για κάποιες εικόνες πήραμε από http://www.popi-it.gr
Πολύ ωραία η ιδέα του βοηθού! Ανυπομονούμε να έρθει και η δική μας σειρά!
ΑπάντησηΔιαγραφή